Tractoren
Tractoren altijd klaar voor actie
De vletterlieden hebben drie tractoren(zie foto). Twee van de drie tractoren staan altijd op het terrein, bij de havens, van TATA Steel. De derde tractor staat standby in de garage bij het hoofdgebouw. Deze tractor wordt ingezet als een van de andere tractoren uitvalt of een onderhoudsbeurt krijgt.

Van 250 tot 330 meter en 17 meter diep
De grootste schepen die in de haven van IJmuiden kunnen afmeren, komen bij de havens van TATA Steel terecht. Hun lengte varieert van 250 tot 330 meter, gecombineerd met een diepgang van max 17 meter. De reden voor het gebruik van de tractoren is dat het materiaal van deze schepen (trossen of stalen draden) heel erg zwaar kan zijn.

Veiligheid is troef
Vanaf het schip brengen de motorboten de trossen of stalen draden naar de kade (zie foto). Daar wordt de tros of draad overgegeven aan de tractor. De tractor trekt de tros of draad uit de motorboot op de kant en vervolgens legt de vletterman deze om de bolder. Voor het ontmeren van deze schepen zijn de tractoren gemodificeerd. Dat wil zeggen dat er aan de voorkant van de tractoren een quick-release haak is gemonteerd (zie rechter foto). Door aan een hendel op de bestuurdersplaat te trekken, gaat de haak open en valt de tros veilig los uit de haak.