Motorboten
Voorzien van de nieuwste snufjes
De vletterlieden hebben momenteel vier motorboten:
  • De Boatman-3: Deze motorboot (+/- 30 jaar oud) heeft 120 PK, maar heeft nog geen hydroliek, waardoor de tros of staaldraad met de hand geklemd moet worden.
  • Twee nieuwere types, de Boatman-4 en Boatman-5 zijn twaalf jaar oud. De motoren (DAF 1160) van deze boten zijn afgesteld naar 135 PK. Deze schepen zijn wel voorzien van hydroliek waardoor het sturen makkelijker is. Ook is de klem (waar de tros in zit) bekrachtigd door middel van hydroliek.
  • De Boatman-1. Deze motorboot is in 2008 in gebruik genomen, heeft 175pk vermogen, is voorzien van de modernste snufjes en voldoet aan de nieuwste veiligheidsnormen. Deze vlet is gebouwd door Merwelands scheepswerf te Rotterdam.


Onderhoud motorboot zeer belangrijk
Eens per jaar gaan de motorboten, om de beurt, voor revisie naar scheepswerf Molenaar in Zaandam, waar de drie oudste motorboten zijn gebouwd. Het onderhoud van de motorboten wordt intern gedaan. In elke ploeg is een vletterman/onderhoudsman aanwezig, die er alles aan doet om de motorboten het gehele jaar door in goede staat te houden. Deze personen gaan uit de ploeg als een van de schepen naar de werf gaat voor een onderhoudsbeurt. Zij strippen de boot en voeren eventuele kleine reparaties uit.

Speciaal ontworpen voor vletterlieden
De grote klussen worden uitbesteed aan de werf en het schilderwerk wordt door de onderhoudslieden zelf uitgevoerd (zie foto's). Momenteel doen we onderzoek naar een nieuwe serie motorboten, die speciaal worden ontworpen voor het vletterlieden werk.